Vad jag kan åtgärda själv

Göra rent golvbrunn och vattenlås

Hur man motionerar ventilerna till elementet (lagar sin termostat på elementet)

Se till att jag har god ventilation

I många lägenheter är det undertryck och då bör man underlätta för luft att komma in vid balkongdörren. Överst på balkongdörren ska det sitta en borstlist eller ingen list alls.

Denna borstlist är till för att samla upp damm så att det inte kommer in i lägenheten. Borstlisten bör rengöras ganska ofta för att luft ska kunna komma in. Använd dammsugaren! Listen kan också tas bort och diskas med diskmedel och vatten för att sedan sättas tillbaka igen. Man bör också rengöra runt hela balkongdörren så att inte damm samlas där, vilket kan göras med exempelvis en fuktig trasa.

Det är viktigt att det kommer in luft upptill vid balkongdörren. Man bör känna när man står en meter framför balkongdörren att det kommer in luft därifrån även när dörren är stängd. Att enbart starta köksfläkten med syfte att öka luftflödet och ventilationen räcker inte alltid utan detta kan behöva göras tillsammans med att öppna balkongdörren på glänt och låsa fast den med handtaget. Om man har ett fönster så går det lika bra att öppna det lite medan fläkten är på. Detta är ett par olika metoder för att förhindra att luft kommer in från avloppen eller från slitsen vilket kan ge dålig lukt.

Hur man avlägsnar borstlisten innan rengöring. Sätt tillbaka på samma sätt när de är rena och torra.

Så gör du rent köksfläkten

Hur gör man rent köksfläkten? | Leva & bo (expressen.se)